Întreținerea pantofilor
Starea tehnică a pantofilor dumneavoastră depinde de îngrijirea corespunzătoare a acestora. Acest proces trebuie început din momentul cumpărării încălțămintei. Vă recomandăm ca pantofii noi, înainte de purtare, să fie supuși unei impregnări aprofundate. În acest scop trebuie să aplicați pe fiecare pantof un strat uniform de produs corespunzător pentru tipul de piele respectiv. Înainte de aplicare vă rugăm să vă asigurați că pantofii nu sunt uzi sau umeziți. După prima aplicare a impregnantului trebuie să așteptați până când pielea îl va absoarbe, iar apoi repetați procedura o dată sau de două ori. Impregnarea trebuie repetată o dată la un timp și după fiecare curățare umedă sau spălare. Totodată vă rugăm să evitați lustruirea pantofilor încă umezi sau pulverizarea excesivă a acestora.
Indiferent de meticulozitatea și regularitatea curățării pantofilor, cu timpul, ca urmare a uzurii mecanice a încălțămintei sau a influențelor atmosferice, efectul impregnării parțial scade. Este un proces natural, care duce inevitabil la scăderea calității pantofilor și în mare măsură independent chiar și de calitatea acestora. Cu toate acestea merită să aveți grijă, ca mijloacele de protecție ale pantofilor voștrii să fie de cea mai înaltă calitate; să conțină substanțe grase și uleiuri selectate adecvat, care în contact cu coloranți corespunzători reîmprospătează încălțămintea voastră. Tehnica de curățare și substanțele utilizate depind de tipul de piele.Tipuri de piele și metode de întreținere
În terminologia încălțămintei, cuvântul „piele” reprezintă pielea de animal provenită printre altele de la animale precum: vaca, oaia, capra, piele care-și păstrează structura fibrelor în timpul procesului de tăbăcire. Materialul astfel determinat este cel mai vechi tip de material din istoria modei, utilizat în producția încălțămintei. Proprietățile unice ale pielii, cele precum: respirabilitatea, permeabilitatea, acumularea umezelii, rezistența la rupere, alungirea și revenirea la forma inițială, determină faptul că până în ziua de astăzi pielea este cel mai popular și valoros element în industria de încălțăminte.
Pielea este un material destul de flexibil, astfel cu timpul, s-au dezvoltat diferite tehnici de tăbăcire și acoperire. Clasificând pielea în acest sens, distingem minim peste 10 tipuri de piele. În instrucțiunile noastre dorim să vă prezentăm cele mai importante sfaturi, astfel încât să puteți alege produsele corespunzătoare de curățare, datorită cărora veți putea păstra caracteristicile și aspectul original al pantofilor. Vă recomandăm să accesați și pagina noastră de internet, unde la secțiunea „Accesorii”, veți găsi întreaga gamă de produse de curățare pentru încălțăminte.
Piele netedă
Pielea netedă este prelucrată începând cu partea exterioară. Textura acestui tip de piele poate fi nu doar perfect netedă, dar și cu diferite structuri, granulată, lucioasă sau mată. Din păcate pielea nu este un material foarte rezistent la influența factorilor externi și cu ușurință permite trecerea apei. De aceea merită să avem grijă de creșterea gradului de rezistență la absorbție, prin utilizarea unor creme speciale. În timpul unei vremi ploioase, de asemenea, se uzează mai repede tălpile de piele. Pantofii uzi, trebuie mai întâi foarte bine uscați. După uscare, este necesară impregnarea pantofilor, iar apoi aplicarea unui strat de cremă adecvată, pentru a crește durata de purtare a pantofilor. Un aspect important îl constituie introducerea calapoadelor în interiorul pantofilor, în timp ce aceștia se usucă, fapt care va împiedica deformarea încălțămintei. După ce aplicați crema corespunzătoare, se recomandă lustruirea pantofilor cu o lavetă moale, pentru a obține strălucirea dorită.
Nubuc și velur
Pielea de tip nubuc și velur este o piele șlefuită sau granulată. Nubucul se caracterizează prin fața exterioară cu fibre scurte, delicate, catifelate, care amintesc textura cojii de piersică. Velurul, la rândul său, pe fața interioară are fibre puține, moi și flexibile; cel mai des este asociat în limbaj cotidian cu pielea întoarsă sau cea de antilopă. În cazul acestui tip de piele, propunem achiziționarea unei perii speciale, fabricată din cauciuc sau păr și a unei sârme moi, care curăță perfect și previn colectarea prafului și a altor impurități. La fel de important precum curățarea velurului și a nubucului este și procesul de impregnare. Pe piață se pot cumpăra diverse spray-uri pentru curățare și protecție împotriva infiltrațiilor de apă.
Piele lăcuită
Pielea lăcuită reprezintă o piele sau materiale sintetice care au un strat special de lac. Acest timp de material prezintă diferite texturi. Poate fi: neted, în relief, încrețit, cu luciu metalic sau cu un strat de lac. La acest tip de piele sunt foarte importante produsele de întreținere care păstrează flexibilitatea pantofilor. Recomandăm curățarea încălțămintei de lac cu ajutorul unei lavete umede. Nu recomandăm impregnarea, deoarece acest proces poate reduce efectul lacului și strălucirea pantofilor. Pentru curățare recomandăm folosirea unor creme speciale, pentru piele lăcuită și o lavetă de flanelă.
Piele Nappa și Brush
Este o piele prelucrată din partea exterioară a feței. În procesul de fabricare se utilizează tehnica periajului, care dă un aspect foarte lucios pantofului. Acestă piele este netedă și foarte moale. Pantofii, din cauza structurii foarte delicate, au nevoie de întreținere specială, utilizându-se aceeași tehnică, precum în cazul pielii netede. Recomandăm să aveți o atenție sporită la acest tip de pantofi, întrucât au nevoie de curățare și impregnare regulată.
Materiale sintetice
Această încălțăminte este produsă din materiale sintetice, care imită pielea naturală sau din materii care creează țesături noi și fanteziste. În cazul acestor pantofi, cremele pentru piele nu își îndeplinesc rolul, iar cea mai simplă tehnică de curățare recomandă folosirea unui burete umed și moale cu puțin lichid de curățare delicat.
Materiale textile
Sunt materiale textile, care sunt din ce în ce mai utilizate nu doar la producția de haine dar și la cea de încălțăminte; sunt utillizate la fabricarea pantofilor de vară, papucilor de casă, dar de asemenea, în ultima vreme se întâlnesc și la încălțămintea de seara sau cea de zi cu zi. Pentru a îngriji acești pantofi sugerăm să îi periați pe uscat și să aplicați spray-urile corespunzătoare materialului. Recomandăm, printre altele, spray-ul tip spumă, care curăță și reîmprospătează culorile. Atenție: Pantofii din materiale textile nu se spală! Alte principii generale de întreținere presupun înlocuirea frecventă a acestui tip de încălțăminte cu alți pantofi, mai ales în timpul vremii ploioase. După descălțare se impune introducerea calapoadelor, de mărime corespunzătoare, care împiedică deformarea pantofilor. O altă regulă elementară implică utilizarea încălțătorului în timpul încălțării. Suplimentar, cu privire la talpa de piele, pentru a preveni uzura acesteia se recomandă fixarea unui alt element adecvat pe acestă suprafață.
Sperăm că sfaturile de mai sus vă vor ajuta, măcar puțin, în luarea deciziilor de la cumpărături. Dacă aveți întrebări suplimentare sau observații vă rugăm să ne contactați pe e-mail sau telefonic la datele de contact specificate pe site-ul nostru. Vă invităm să beneficiați de serviciile noastre.